Urbaanitasumismessut.fi Jyväskylässä

Urbaanista kaupunkisuunnittelusta ja urbaanista kulttuurista keskustelu on usein Suomessa hyvin Pääkaupunkiseutu-keskeistä. Urbanismia kehitetään kuitenkin muuallakin Suomessa. Esimerkkinä vaikkapa Tampereen uusi raitiotie. Urbaanit Asumismessut järjestettiinkin Helsingin lisäksi myös Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

Jyväskylän väkiluku on noin 142000, ja se on Suomen 7. suurin kaupunki. Sisämaan kaupungeista se on suurin heti Tampereen jälkeen. Jyväskylä on myös kasvanut hyvin voimakkaasti, ja muutos kaupunkikuvassa ei ole ollut pelkästään positiivinen. Runsaasti historiallisia rakennuksia purettiin sotien jälkeen, ilmiö joka on toki tuttu monesta muustakin Suomen kaupungista.

Jyväskylä tunnetaan Alvar Aallon arkkitehtuurista, ja siellä järjestetään vuosittainen Alvar Aalto-symposium. Jyväskylä on siis ennen kaikkea modernismin kaupunki, vanhempaa arkkitehtuuria on melko vähän jäljellä. Harvoja ydinkeskustan jäljellä olevia puutaloja ovat 1863 valmistunut Marttatalo ja 1916 rakennettu Vanha Asemaravintola.

Asuntomessut Jyväskylä järjesti vuonna 2014 Äijälänrannassa Jyväsjärven rannalla, mutta Urbaanit asumismessut ehtivät kylään vuotta aiemmin. Ympäristöjärjestö Dodo ry:n messuilla korostettiin kestävää kaupunkiasumista. Täällä tapahtumaa vietettiin ulkosalla Kankaan puutarhalla yhteisesti avoimessa kaupunkitilassa. Messuilla kaupunkisuunnittelua esittelivät kaupungin projektipäällikkö Hannu Onkila ja kaavoitusarkkitehti Reijo Teivaistenaho.

Urbaanien asumismessujen teemaan sopii täydennysrakentaminen, josta on Jyväskylässä viime vuosilta onnistuneita esimerkkejä. Asuntoreformi 2018-kilpailussa haettiin uutta rakennusta Kuokkalan suunnittelukohteeseen. Voittajaksi valikoitui Collaboratorion Kalon, jossa tulevat esiin sekä estetiikka että yhteisöllisyys. Kortteli kuroo yhteen varsin väljästi rakennettua ympäristöään.

Myös Lutakko, Palokunnanmäki, Karisma-kortteli ja Väinölänranta ovat tiivistyneet viime vuosina. Mahdollisuuksia nähtiin myös muun muassa Puistolassa ja alakaupungilla. Uusia suunnitelmia arvioitaessa esiin nousi huoli lähiympäristöstä ja kulttuuritiloista. Asuntorakentamisella on kuitenkin mahdollista säilyttää myös vanhaa.

Elävää kaupunkikulttuuria Jyväskylässä edisti hienosti pari vuotta myöhemmin Ti-La2016-näyttely. Kuraattori Anna Ruth halusi rohkaista taiteilijoita kaupunkitilaan pois instituutioiden suojasta. Ydinkeskustaan sijoittunut näyttelysarja koostui 52 viikon mittaisesta näyttelystä, joissa vuorottelivat suomalaiset nykytaiteilijat. Osallistavaa taidetta toi kaupunkilasille myös Heijastuksia-tanssitaideteos. Siinä jyväskyläläisten unet oli otettu lähdemateriaaleiksi, ja esityspaikkana oli Jyväskylän vanhin kivirakennus, vuonna 1851 valmistunut viljamakasiini.

Nämä ovat hyviä näyttöjä siitä miten kerrostunut, tiivis kaupunki muuttuu eläväksi.

Urbaanitasumismessut.fi Jyväskylässä
Siirry sivun alkuun