Urbaanit asumismessut: Tampere

Tampereella Urbaanit asumismessut järjestettiin osana Tampereen arkkitehtuuriviikkoa. Viikon teemana oli tuona vuonna arkkitehtuuri ja resilienssi. Resilienssillä tarkoitetaan yksilön kohdalla kykyä selvityä vastoinkäymisistä ja sopeutua muutoksiin. Arkkitehtuurissa ja kaupunkisuunnittelussa se tarkoittaa ennenkaikkea kestävää rakentamista kiihtyvän ilmastonmuutoksen ja tulevan resurssipulan maailmassa. Joskus tästä käytetään myös termiä ilmastokestävä.

Tampere on kasvukeskus jonne rakennetaan myös kokonaan uusia kaupunginosia ja täydennystä perinteikkäille asuin- ja teollisuusalueille. Jyväskylän tapaan myös Tampere oli täydennysrakentamista etsineen Asuntoreformi-kilpailun kohdekaupunkina. Kuitenkin kuten muissakin messukaupungeissa, myös Tampereella Urbaanit asumismessut esitteli jo olemassa olevaa ekologista ja kestävää elämisen tapaa, ei niinkään suunnitellut uudisrakennuksia.

Tarkoitus oli tuoda esiin vaihtoehtoisia asumismuotoja avaamalla erilaisia kaupunkikoteja aiheesta kiinnostuneille. Tämä avoimuus on myös osa yhteisöllisyyttä jonka merkitys kestävälle kaupunkiasumiselle on keskeinen. Esittelyssä oli muun muassa puutalokortteli jonka keskeltä löytyy yhteiset saunatilat, sillä asunnoissa ei ole suihkua. Työläiskaupunkina Tampereella on Suomen mittakaavassa pitkä historia tiiviissä urbaanissa elämäntavassa, joka elää nyt uutta tulemistaan.

Osa tätä tiiviin kaupungin houkuttelevuutta ovat julkiset ja avoimet tapahtumat. Tämä laajentaa asumisen tilaa myös varsinaisen asuinrakennuksen ulkopuolelle. Voi nähdä selvän yhteyden kulttuureihin joissa asutaan ahtaammin ja monisukupolvisesti – katutila on elävämpi. Tampereella on lukuisia kaupunkifestareita kuten ruokaan keskittyvät Vegfest ja Tunne Tampere, musiikin Lost in Music sekä tietenkin Suomen suurin kaupunkifestivaali Tammerfest.

Tampere on siis erittäin mielenkiintoinen osin ristiriitaisenkin kaupunkikehityksen näkökulmasta. Toisaalta kyseessä on talouden, kaupan ja teknologian kasvukeskus jonka lähiseudulle rakennetaan jopa megalomaanisen kokoisia ostoskeskuksia ja juhlitaan shoppailua, toisaalta vahvasti kerrostunut, yliopiston, kulttuurin ja työväen urbaani ympäristö.

Urbaanit asumismessut: Tampere
Siirry sivun alkuun