Jääkö etätyön kasvu pysyväksi?

etätyöpiste kotona

Suomessa ja globaalisti etätyön määrä on kasvanut räjähdysmäisesti vuoden 2020 alkupuoliskolla. Lähes 60 prosenttia työikäisistä on aloittanut etätyön. Kyseessä ei tietenkään ole yhtäkkinen innostus, vaan kotiin on jääty viranomaisten suosituksesta.

Alustavat kokemukset ovat kuitenkin rohkaisevia. Noin puolet ihmisistä haluaisi jatkaa etätöitä myös poikkeusolojen jälkeen. Sisäministeri Maria Ohisalo toteaakin kolumnissaan että mahdollisuus tähän tulisi säilyttää.

Monissa ammatteissa fyysinen läsnäolo työpaikalla on luonnollisesti edellytys jatkossakin, mutta etenkin ns. tietotyössä todellisia esteitä harvemmin on. Kyse on enemmänkin kulttuurin muutoksesta.

Yksi useimmin esiin nousevista eduista on työmatkoissa säästetty aika ja vaiva. Jopa kymmenillä tuhansilla suomalaisilla työmatka on yli 100 kilometriä, ja myös tiivimmin asutuilla alueilla aikaa voi mennä vaikka fyysinen etäisyys olisikin verrattain pieni.

Suomalaiset myös lentävät paljon työssään, sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Vuodessa tehdään yli puolitoista miljoonaa yöpymisen sisältävää työmatkaa, ja tähän päälle tulevat lyhyemmät kotimaan ja lähialueiden reissut.

Etätöiden lisääntymisellä voisi siis olla suuria, pysyviä vaikutuksia päästöjen vähentymiseen.

Liikenteessä hyötyjä voidaan nähdä välittömästi, mutta etätyön vaikutus urbaaniin kaupunkiasumiseen on vaikeammin ennustettavissa. Muutokset tapahtuvatkin todennäköisesti pitkällä aikavälillä.

On jo ehdityy spekuloida että viime vuosina vallinnut tiivistymistrendi olisi jälleen taittumassa. Ehkä tähän vaikuttaa myös kokemus siitä että juuri suuret kaupungit ovat olleet epidemian kannalta huonoimmassa tilanteessa.

Haluavatko siis ihmiset jälleen väljempää asumista? Tilaa erilliselle työhuoneelle ja turvavälit naapureihin. Yksilöt saattavat toki tähän päätyä, mutta kaupunkien kuoleman julistaminen lienee ennenaikaista.

Nyt jo moni työntekijä kulkee töihin ”vastavirtaan” eli keskustasta kehäteiden teollisuus- ja toimistoalueille. Urbaanin alueen keskustassa siis halutaan elää korkeammista kustannuksista ja lieveilmiöistä kuten ruuhkista huolimatta.

Tarve väliaikaisille työtiloille todennäköisesti kasvaa. Yksittäisiä face-to-face kokouksia varten ei tarvita pysyvää toimistoa.

Jääkö etätyön kasvu pysyväksi?
Siirry sivun alkuun