Ympäristöystävällinen asuntolaiva

Teksti Anu Rask Kuvat Anu Rask
  • Tervetuloa
  • 30.8.2014
  • 14:00-15:00
  • Mustikkamaantie 2, Helsinki

Matti Myllymäki viehättyi maailmaa kiertävään elämäntapaan jo kauan sitten, asuessaan Amerikassa suuressa asuntoautossa. Tuolloin hän törmäsi myös asuntolaivoihin, ja idea kodista veden päällä jäi muhimaan. Kun tuli aika toteuttaa unelma, hän halusi teettää asuntolaivastaan mahdollisimman energiatehokkaan, ympäristöystävällisen sekä uusinta teknologiaa hyödyntävän.

Kesäaikana laivan kaksi tuuligeneraattoria ja neljä aurinkopaneelia tuottavat sähköä jopa yli oman tarpeen. Laivan oma biologinen vedenpuhdistuslaitos toimii ilman kemikaaleja ja puhdistaa veden uudelleenkierrätyskelpoiseksi. Laivan rakenne on niin sanottu sandwitch, eli uloimpana kerroksena on alumiini, sisäpuolella vaneri ja kerrosten välissä polyuretaani. Rakenteen ansiosta runko on kevyt mutta erittäin luja ja siinä on erinomainen lämpöeristys ja kelluvuus.

Myllymäen perhe ehti asua laivassa kaksi vuotta, ennen kuin Helsingin kaupunki antoi asukkaille häätömääräyksen. Tällä hetkellä Helsingissä ei saa virallisesti asua asuntolaivassa. Kaupungin selvityksen mukaan asuntolaivapaikkojapaikkoja olisi kuitenkin mahdollista toteuttaa Helsinkiin yhteensä 155 ja valmiita paikkoja olisi olemassa 69 kappaletta. Ongelma on lähinnä ollut ettei virkamiesten kanssa ole päästy yksimielisyyteen asiasta. Kaupungin hallitus on antanut luvan väliaikaiseen asumiseen asuntolaivoissa ja kehottanut virkamiehiä järjestämään väliaikaispaikkoja.

Asukkaiden mukaan vedenpäällisessä asunnossa parasta on vapaus, hiljaisuus ja mahdollisuus kokea voimakkaasti vuodenaikojen vaihtelu. Esimerkiksi syksyllä luonto ja myrskyt tarjoavat upeita elämyksiä. Asukkaita viehättää myös asumisen omavaraisuus ja riippumattomuus. Kun maisema alkaa kyllästyttää, on helppoa siirtyä seuraavaan paikkaan.

Tähän kohteeseen ei pääse sisälle, mutta asuntolaivaan ja sen asukkaisiin voi tutustua laiturilta käsin sekä Kääntöpöydän Kotibileissä.

Asumisväljyys (m²/hlö)