Ympäristöystävällisessä sisustamisessa otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa tehtävät materiaalivalinnat, sekä tekstiilien, valaistuksen ja kalusteiden ekologiset vaihtoehdot, pitkäikäisyys ja kierrätettävyys. Millaisia ovat ympäristöystävälliset materiaalit, ja mitä kannattaa välttää, muun muassa näistä lisää alla.

Seinien pintamateriaalien valinta

Maaleissa, liimoissa ja tasoiteaineissa on liuottimia, säilöntäaineita sekä pigmenttejä, jotka ovat ympäristöä kuormittavia. Maaleista kannattaa valita ympäristömerkittyjä tai M1 vaihtoehtoja. Ne ovat tae siitä, että maalin valmistuksessa on käytetty tavallisia maaleja vähemmän liuottimia, tai muita ympäristölle haitallisia ainesosia. Perinnemaalit ovat usein vaihtoehtoja parhaimmasta päästä. Vesiohenteiset maalit ovat liuotinohenteisia ekologisempi vaihtoehto. Muutenkin pintakäsittelyaineiksi kannatta valita ympäristömerkittyjä aineita. Pellavamaali, pellavaöljy, kalkkimaali ja luonnon aineista valmistetut pintakäsittelyaineet ovat ekologisempi vaihtoehto.

Paperipohjaiset tapetit ovat ympäristöystävällisempiä kuin muovipinnoitetut vinyylitapetit. Paperitapetit ovat myös hengittäviä valinta seiniin. Myös pellavaöljytapetti on hyvä vaihtoehto. Tapettien lisäksi niiden kiinnitysliimalla on merkittävä ekologinen vaikutus. Liimaksi tulisi valita ympäristömerkitty ja mahdollisimman vähäliuottiminen vaihtoehto.

Puu, kuitulevyt, pahvi sekä kangas ovat ekologisia pintamateriaaleja, ja niiden kiinnitys onnistuu maitoliimalla tai vesiohenteisen puuliiman avulla. Puupaneelit ovat myös hyvä seinämateriaalivalinta, samoin luonnonkiviset pinnat. Laattapinnat ja lasi ovat myös ekologisia vaihtoehtoja, sillä vaikka niiden valmistus kuluttaa ehennän luonnonvaroja, ovat ne pitkän elinkaarensa vuoksi ekologinen vaihtoehto.

Lattiamateriaalit

Lattiamateriaaliksi puu on paras vaihtoehto, sillä se on puhdas luonnonmateriaali ja myös pitkäikäinen, sillä se on hiottavissa kun lattiaa halutaan uusia kulumisen myötä. Puulattian maalauksessa tai lakkauksessa tulee valita ympäristömerkittyjä pintakäsittelyaineita. Myös korkki on hyvä materiaalivaihtoehto, mutta korkkilattian pinta on usein päällystetty esimerkiksi pvc-muovilla, mikä nostaa sen ympäristökuormitusta. Parketit sisältävät usein liimoja, liottimia ja pintakäsittelyaineita.

Parkettia, laminaattia, korkkia ja linoleumia saa kuitenkin myös ympäristömerkittyinä vaihtoehtoina. Linoleumi ja laminaatti ovat valmistuksessa puulattiaa enemmän ympäristöä kuormittavia, mutta ne ovat myös erittäin pitkäikäisiä materiaaleja, mikä osaltaan pienentää niiden kuormittavuutta. Vaha on hyvä ja ekologinen lattioiden pintakäsittelymateriaali.

Klinkkerin valmistus kuormittaa ympäristöä myös enemmän, mutta pitkäikäisenä materiaalina se on hyvä ja turvallinen vaihtoehto esimerkiksi pesutiloihin. Kannattaa valita laadukas tuote, joka on paremmin kolhuja kestävä.

Kalusteiden valinta

Kalusteiden materiaalien ykkönen on puu. Se on luonnonmateriaali, korjattavissa ja kierrätettävissä. Vanhat kalusteet ovat tämän päivän kodeissa luontevasti rinnakkain uusien ja ekologisten kalusteiden kanssa. Esimerkiksi 1950-luvun kokopuiset laadukkaat kalusteet, kuten senkit, tuolit ja pöydät ovat haluttuja myös nykypäivän sisustukseen.

Uusia kalusteitakin valmistetaan puusta, mutta niiden kanssa tulee olla tarkkana, etteivät ne ole sademetsän puusta valmistettuja. Kotimainen tuotanto on ympäristöä vähiten kuormittavaa, ja kuljetuskustannusten hiilijalanjälki pysyy kohtuullisena.

Jos käyttää hukkamateriaalia, kuten vaikka rakentamisesta jääviä puisia kuormalavoja, on hyvä huomioida, että niitä ei ole tarkoitettu sisäkäyttöön. Ne sisältävät yleensä haitallisia käsittelyaineita ulkotiloissa säilyvyyden lisäämiseksi.

Valaistus

Kodin valaistusta suunnitellessa lähdetään liikkeelle jo rakennusvaiheessa. Ilmansuunnilla on merkitystä, ja esimerkiksi oleskelutilat ja keittiö kannattaa sijoittaa auringon puolelle, jota luonnonvalo voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. Rakennuksen sisällä lasi on hyvä väliseinämateriaali, esimerkiksi sisätiloihin sijoitettujen ikkunoiden muodossa, sillä se päästää valon kulkemaan läpi tilan. Samoin rimoista rakennetut kevyet tilanjakajat ovat kiinteitä seiniä parempi vaihtoehto luonnonvalon hyödyntämisen kannalta.

Vaaleat ja valoa heijastavat pinnat vähentävät lisävalon tarvetta, samoin tarkoituksenmukaisesti valitut verhomateriaalit. Turhan peittävät ja pimentävät ikkunatekstiilit estävät luonnonvalon pääsyn tiloihin.

Riittävät valopisteet, kohdevalot sekä himmennettävät valaisimet ovat ekologisempi vaihtoehto, kuin kiinteät suuritehoiset valaisimet. Valoautomatiikka, jossa valot sammuvat tiloissa joita ei käytetä, ja syttyvät esimerkiksi liikkeestä tai ajastimella, on ympäristöystävällistä tekniikkaa, jota on mahdollista hyödyntää etenkin uudisrakennuksissa.

Tekstiileissäkin on eroja

Tekstiilejä valitessa on hyvä valita ympäristömerkittyjä tuotteita, sillä se on tae niiden ekologisesta valmistusprosessista. Turhia pintakäsittelyaineita ja vahvoja pesuaineita kannattaa välttää. Hyvä peruspuhtaanapito ja tahrojen poisto pidentää tekstiilien ikää, ja on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi kemiallinen pesu ja suoja-aineiden käyttö. Laatuun kannattaa myös panostaa.