Luovaa yhteisasumista Tammelassa Tampereella

Teksti Noora Jalonen ja Jenni Raninen Kuvat Markus Nevalainen
  • Tervetuloa
  • 1.9.2013
  • 12:00-18:00
  • Peltokatu 33, Tampere

Asunto

Lompanlinna on vuonna 1923 valmistunut, alunperin rautatieläisten asuintaloksi rakennettu tiilitalo, joka löytyy Tampereen Tammelasta, aivan radan tuntumasta. Talo on yhä asuinkäytössä ja alkuperäisessä asussaan.

Lompanlinnassa on useita asuntoja, mutta Urbaanien asumismessujen messukohteena on kahdesta 70 neliöisestä huoneistosta koostuva yhteisöllinen asunto. Asuntojen päävuokralainen Maria on asunut ennenkin yhteisöissä tai kämppisten kanssa, joten muutto Lompanlinnaan nelisen vuotta sitten oli luonnollinen jatkumo. Ensin Maria muutti alivuokralle, ryhtyi myöhemmin päävuokralaiseksi ja päätti heti ottaa itselleen alivuokralaisen, kämppiksen. Maria arvostaa “sohvasurffaaja-asennetta”, jossa vapaalle sohvalle voi ottaa matkalaisen majoittumaan. “Samalla voi tavata hienon tyypin”, Maria toteaa.

Asuminen

Talo on täynnä taidetta. Lompanlinnan asukkaista monet ovat kulttuurialalla ja talossa järjestetään yhdessä erilaisia taidetapahtumia. Lompanlinna tarjoaa asukkailleen luovaa työtilaa ja paikan keskittyä ja pysähtyä. Yleisölle avoimien tapahtumien kautta muutkin pääsevät näkemään ja kokemaan Lompanlinnan ainutlaatuisen tunnelman. “Lompanlinna on aikamatkatalo”, sanoo Maria.

Nykyihmisen näkökulmasta talosta puuttuu monia mukavuuksia, joita pidetään itsestäänselvyytenä. Taloon tulee vain kylmä vesi, suihkutiloja ei ole ja yhteisön asukkailla on käytössään vain yksi vessa. Maria esittelee keittiössä muovivateja, joissa voi suorittaa aamu- ja iltapesut. Asuminen jatkuukin välttämättömyydestä asunnon ulkopuolella; suihkussa voi käydä samalla kun käy läheisellä kuntosalilla tai saunomassa vaikkapa Rauhaniemen julkisessa saunassa. Veden- ja sähkönkulutus talossa on siis hyvin pientä. Asukkaat keventävät osaltaan kaupoista pois heitettävän ruoan valtavaa määrää dyykkaamalla osan ruoastaan. Ja kun yksi kokkaa, ruokaa riittää aina myös muille.

 

Asumisväljyys (m²/hlö)