Lapsiperheen kaksio yhteisöllisessä puukerrostalossa

Teksti Mia Malin Kuvat Lasse Ehrnrooth
  • Tervetuloa
  • 31.8.2013
  • 12:00-16:00
  • Nuppukuja 5 C, Helsinki

Asunto

2004 rakennettu 48 asunnon pienkerrostalo Eko-Viikissä. Esittelykohde on kaksio, jossa asuu Janne ja hänen 4-vuotias lapsi. Lisäksi säännöllisesti asunnossa majoittuu Jannen äiti sekä ulkomaalaiset vieraat, joille Janne tarjoaa majoitusta Couch Surfing –palvelun kautta. Kaksio sijaitsee katutasossa ja asunnossa on myös mukavan kokoinen takapiha. Asunnon ruokailutilasta on tehty toinen nukkumatila olohuoneen ja lapsen huoneen lisäksi.

Asuminen

Kohde sijaitsee Eko-Viikissä, jossa on keskitytty nimenomaan puurakentamiseen ja yhteisiin tiloihin. Tämän kohteen erikoisuutena ovatkin kattavat yhteistilat. Taloyhtiössä on esimerkiksi kuntosali ja puilla lämpiävä pihasauna. Lisäksi yhtiössä on kerhohuone, joka on esimerkiksi muskarin käytössä. Yhtiössä on myös jokaiselle asunnolle omat viljelypalstat, joihin multa saadaan omasta kompostista ja kasteluvesi sadevesikaivoon liitetyllä pumpulla.

Alueena Viikki on rauhallinen, mutta silti hyvien kulkuyhteyksien päässä monista palveluista. Keskustaan pääsee kätevästi bussilla puolessa tunnissa. Viikin luonnonsuojelualueen ja Hallainvuoren metsät tarjoavat oivia ulkoilumahdollisuuksia. Viikin valttina on myös monet yhteisölliset tilat, joita alueen asukkaat voivat hyödyntää pientä korvausta vastaan. Esimerkiksi asukastila Kiilassa voi tehdä käsitöitä ja käyttää ompelukoneita, asukastila Kunnossa voi harrastaa monenlaista liikuntaa ja asukastila Kaaressa voi järjestää vaikka lasten syntymäpäiväjuhlat. Alueella on myös aktiivisesti osallistuttu Ravintolapäivään ja pidetty katukirppiksiä.

Alueelle Janne toivoisi vielä enemmän yhteisöllisyyttä ja esimerkiksi aktiivista tavaroiden lainaus- ja yhteiskäyttökulttuuria sekä yhteisruokailuja. Janne itse on mukana Herttoniemen ruokaosuuskunnassa sekä vuokraa autoaan Kortteli-autossa. Hän on ollut erittäin tyytyväinen näihin palveluihin. Myös taloyhtiössä on harkittu yhteisen kuljetuspyörän hankintaa.

 

Asumisväljyys (m²/hlö)