Minitalobuumi alkoi muutama vuosi sitten, ja nyt markkinoille on tullut useilta valmistajilta minitalomallistoja. Näissä pienikokoisissa omakotitaloissa tiivistyy ympäristöä säästävällä tavalla omakotitaloasuminen, ja kompaktissa koossa niiden ylläpito on helppoa. Energiankulutus on pienempää kuin isommissa taloissa. Ekologisuus on yleisesti huomioitu talojen materiaaleissa ja valmistusvaiheissa, eikä ekologisimmissa malleissa ole käytetty ympäristölle haitallisia liuottimia tai muita aineita.

Minitaloissa on käytetty samoja rakenteellisia ratkaisuja kuin isommissakin omakotitaloissa. Energiatehokkuudeltaan ne ovat siis aivan yhtä hyviä, ja asumiskulut ovatkin suhteessa siten pienemmät. Minitalojen ympäristöystävällisyys näkyykin erityisesti energiankulutuksessa, sekä rakennusmateriaalien vähäisempänä tarpeena.

Oman pihan ja ympäröivän luonnon merkitys korostuu sisätiloiltaan pienessä minitalossa. Se onkin ratkaisu heille, jotka haluavat asua omassa talossa oman pihan ympäröimänä, mutta kuitenkin taloudellisesti ja kompaktisti kuten kerrostalossa.

Pienimmät minitalot ovat noin 20-neliöisiä, tosin niitä myydään enemmän vapaa-ajan asunnoiksi, kuin vakituisiksi kodeiksi. Monet pienimmistä malleista on valmistettu siten, että niihin on mahdollista liittää lisää tilaa moduulien avulla tai laajentamalla.

Usein parvi tuo minitaloihin kaivattua lisätilaa, mutta muuten pieneen pinta-alaan on saatu mahdutettua samat elementit kuin kerrostalo- tai rivitaloyksiöön tai pieneen kaksioon, eli niistä löytyy keittiö, oleskelutila, makuutilat sekä kylpyhuone pyykkikoneineen. Piha-alue tuo lisätilaa ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäkaudella siitä on varmasti minitalon asukkaalle paljon iloa. Minitalojen hyvä puoli on myös se, että omalle pihalle voi laittaa vieraita varten vaikkapa aitan lisämajoitustilaksi.

Asuntomessujen 2019 minitalotarjontaa

Kouvolan Asuntomessuilla 2019 on esillä minitaloja, joista povataan ratkaisua ekologiseen pientaloasumiseen. Myös rajoitetuille ryhmille on suunniteltu nyt oma minitalokonsepti, ja Lapinjärvitalot esittelee messuilla oman esteettömään senioriasumiseen sopivan konseptinsa. Niissä on erityisesti huomioitu ikäihmisten ja muistisairaiden tarpeet.

Nämä perinteisten puutalojen tyyppiset kodit on rakennettu modernilla otteella, ja niissä on huomioitu esteettömyys. Talot ovat myös muokattavissa käyttäjiensä tarpeisiin tietyiltä osin. Pyrkimyksenä Lapinjärvitaloissa on se, että nämä 40,9-neliöiset talot voivat toimia asukkaidensa kotina loppuun saakka. Pikkutalot kasataan valmiiksi tehtaalla, ja kuljetetaan kohteeseensa valmiina.

Toisena minitaloedustajana vuoden 2019 Asuntomessuilla on BVG Housingin minitalo, joka on hieman suurempana suunnattu niin yksineläjille, kuin pienille perheillekin. Monipuolisena mallina sitä voi käyttää mainiosti myös vapaa-ajan kotina, tai vaikkapa yrityksen toimitilana. Asuntomessuilla esittelyssä oleva minitalotyyppi on puurunkoinen, ei sisällä haitallisia liimoja tai muoveja, ja siinä on modernit sisätilat. Tämä 65-neliöinen koti on mahdollista myös purkaa osiin ja siirtää uuteen sijaintiin. Se kootaan tontilla kahdesta valmiista moduulista.