Lapsiperheen yksiö satavuotiaassa puutalokorttelissa

  • Tervetuloa
  • 20.9.2014
  • 11.00-15.00
  • Annikinkatu 11, Tampere

Kun lapsi syntyi, Toni ja Riikka halusivat vaihtaa pienempään asuntoon. Downshiftaus oli oikeastaan alkanut jo ennen lapsen syntymää. “Ensin myin kaikki CD:t ja puolet kirjoista ja vaatteista”, Toni kertoo. Sen jälkeen perhe on edelleen vähentänyt tavaran määrää. “Nyt ollaan siinä tilanteessa, että mulla on neljä paitaa, niitä alkaa olla vähän hankala puolittaa”, Toni jatkaa.  “Etsittiin pienempää, koska siihen oli nyt tilaisuus. Jos oltais asuttu entisessä asunnossa siihen asti, kun lapsi on 4-vuotias, muutos olisi ollut vaikeampaa.” Sopiva asunto löytyi Annikinkadun puutalokorttelista ja nyt perheellä on käytössään 32,5 käytännöllistä neliötä.

Kotiin jääneet tavarat on valittu niin, että ne ovat sekä tarpeellisia että miellyttäviä käyttää ja katsella. Myös omia kädentaitoja hyödynnetään ja suuri osa kalusteista onkin itse tehtyjä. Tavaramäärästä ei muodostu henkistä taakkaa, mutta keveys näkyy myös käytännössä. Kodinhoito on helppoa, kun käytössä on vain tarpeellinen määrä esimerkiksi astioita. “Meil ei oo isoja tiskejä koskaan, koska ei oo niin montaa astiaa, että niistä tulis tiskiallas täyteen ja kodin siivoamiseen riittää hyvin varttitunti”, Riikka toteaa.

Kaikkea aikaa ei Annikilla tarvitse viettää omassa asunnossa. Yhteistilaan voi mennä tekemään vaikkapa omia työ- tai opiskelutehtäviä omassa rauhassa.Tilassa  järjestetään myös yhteisiä ruokailuja ja juhlia. Tilan voi myös varata omaan käyttöön. Annikin vahvuus tunnelmallisen miljöön lisäksi onkin yhteisten tilojen suuri määrä. Vieraita varten tiloista löytyy vierashuone, pakastinhuoneeseen voi viedä oman pakastimen ja yhteinen sauna lämpiää pihapiirissä. Kaikissa korttelin asunnoissa on oma WC, mutta useimmissa asunnoissa ei ole suihkua. Saunan yhteydessä on kaksi suihkua ja lisäksi erillinen pistäytymissuihku. Pihapiiristä löytyy myös puutyöverstas ja kierrätyshuone.

Pienessä asunnossa sänky otetaan esille silloin kun sitä tarvitaan. Muutoin futon-patja on rullattuna puisen laatikon päällä. Laatikon sisältä löytyvät vuodevaatteet. Kalusteita on tarpeellinen määrä ja lattiatilaa on riittävästi kaikenlaiseen puuhailuun ja myös istumiseen. “Kehokin pysyy virkeämpänä, kun joutuu laskeutumaan lattialle ja nousemaan sieltä ylös”, sanoo Riikka.

Tonin ajatuksia minimalistisesta elämäntavasta voi lukea blogista Minimalisti.

Tämä mielenkiintoinen kohde oli esillä jo viime vuoden Urbaaneilla asumismessuilla. Jos et silloin ehtinyt pistäytymään, nyt siihen on oiva tilaisuus!

 

Asumisväljyys (m²/hlö)