Yhteisöllinen kaupunkikylä kutsuu sinut talkoisiin

Teksti Eeva Astala
  • Tervetuloa
  • 31.8.2013
  • 11:00-15:00
  • Keuruuntie 3-13, Helsinki

Keuruuntiellä ohjelmassa perinteiset pihatalkoot: Kompostin hoitoa, pihan laatoitusta, katospylväiden kunnostusta ja istutusten kitkemistä! Mahdollisuus maalata puisia vanhanajan mäkiautoja ja osallistua tikkakisaan. Yhteen pihapiirin asuntoon pääsee tutustumaan tasatunnein.

Alue

Puu-Vallila on maankäytöltään tehokas, mutta samalla vehreä ja viihtyisä. Keuruuntien messukohteen rakennukset rakennettiin 1920-luvulla työläisten asunnoiksi. Yhtiö käsittää kolme rakennusta 1300 m2 tontilla. Kussakin rakennuksessa asuntoja on tusina, alaltaan 35-42 neliötä, muutamia yhdistettyjä huoneistoja lukuunottamatta. Asumisväljyys on matala – useissa asunnoissa asuu lapsiperheitä noin 40 neliössä. Heidi viihtyy puolisonsa Tommin ja 3-vuotiaan Mollan kanssa 42 neliössä. Asunto ei tunnu ahtaalta, sillä ulko-ovelta avautuu viihtyisä piha, naapureiden kanssa jaettu asunnon laajennus. Yhteistiloissa saunotaan ja pestään pyykkiä, asukkailla on pääsy askartelutiloihin ja kerhohuoneelle.

Puukerrostalot ovat säilyneet hyvässä kunnossa vuosien saatossa. Korjausrakentaminen tehdään kestävästi ja vanhaa miljöötä kunnioittaen. Alue on palkittu vanhan kulttuuriympäristön säilyttämisestä.

Asuminen

Asukkaat kuvaavat ympäristöä toiminnalliseksi ja sosiaaliseksi: Pihalla riittää tekemistä – asukkaat viljelevät hyötykasveja, kunnostavat tiloja tai viettävät vain aikaa yhdessä. Rakennuksia korjataan, remontoidaan ja ylläpidetään pitkälti omatoimisesti.

Kyläkulttuuria ylläpidetään aktiivisesti: “TV:tä ei tarvita”, toteavat asukkaat. Yhteisen tekemisen lisäksi patiolla vaihdetaan kuulumisia naapureiden kanssa, istutaan iltaa ja nautitaan yhteisestä olohuoneesta. Pihapiirin lasten perään katsotaan yhdessä. Asukkaat auttavat toisiaan: “Talvella polvileikkauksesta toipuvaa naapuria vedettiin pulkassa pihan läpi saunavuorolle”, kertoo Tarja. Kesällä on järjestetty lapsille mäkiautoilua, talvella kisataan potkukelkoilla. Piha ei hiljene talvellakaan: Lumen tultua rakennetaan pulkkamäkiä tai lumi-ukkoja.

 

Asumisväljyys (m²/hlö)