Viisihenkisen perheen kolmio Harjussa

Teksti Merja Nevala Kuvat Teemu Stenberg
  • Tervetuloa
  • 31.8.2013
  • 15:00-17:00
  • Josafatinkatu 9, Helsinki

Asunto

Mikon ja Rean viisihenkinen perhe asuu pienessä kolmiossa Harjussa, Kallion liepeillä. Pieni asunto on mahdollinen kun tila otetaan käyttöön. Mikko ja Rea listaavat erilaisia hyviä neuvoja: Ensinnäkin, tavaranhankintaan otetaan järkevä filosofia. ”Meille hankitaan ainoastaan sellaisia tavaroita, joiden huoltamiseen jaksaa sitoutua. Lisäksi tavaroiden tulee olla monikäyttöisiä”, Mikko kertoo. ”Lapset eivät tarvitse valtavaa määrää leluja. Näin lattiaa ei valtaa lukuisat kesken olevat leikit, joita missään tapauksessa ei saa korjata.” Toiseksi, huoneiden käyttö kannattaa miettiä. Mikon ja Rean kodissa pienestä keittiöstä tehtiin makuuhuone ja keittiö rakennettiin osaksi olohuonetta. Nyt kodin sydän on ”tupa”, jossa lapset leikkivät samalla, kun aikuiset hoitavat omia askareitaan ja siinä sivussa osallistuvat myös lasten touhuihin. Väliovia on otettu pois ja aukkoja levennetty, korkealla olevat tilat halutaan säilytyskäyttöön. Myös seinien valkoinen sävy on mietitty valoisan valkoiseksi.

Eikö perhe sitten kaipaa lainkaan lisätilaa? ”Noo, ainahan kylppärissä voisi olla pari neliötä lisää, ja huonekorkeutta vähän enemmän”, Mikko myöntää lopulta. Kokonaisuus ratkaisee.

Asuminen

Mikon ja Rean perhe muutti kivikaupunkiin espoolaisessa lähiössä sijaitsevasta 91 neliön tilavasta asunnosta. Suurin muutos on ajankäyttö. Aikaa säästyy lukuisin moni eri tavoin: Lyhyet työmatkat eivät syö yhteistä aikaa, lähikauppaan ehtii pujahtamaan nopeasti lasten nukkumaanmenon jälkeen ja maitolitran hakemiseksi ei tarvitse asioida valtavassa hallissa. Lasten kanssa liikkuminen on helpompaa, kun lapset tarvitsee laittaa vain rattaisiin ja avata ovi. Aiemmin kuljettiin autolla – sillä lähteminen oli hitaampaa.

”Kaikki, mistä monilapsisessa perheessä tulee projekti, jää tekemättä. Kun liikkuminen on ketterämpää, tulee tehneeksi enemmän.” Mikko miettii.

Paras puoli ajansäästössä on se, että myös kavereita ehtii nähdä enemmän. ”Aiemmin tunnin tapaamiseen piti varata kolme tuntia, eli käytännössä koko ilta. Nyt kahvilaan ehtii nopeasti, eikä ystävien näkeminen syö yhtä paljon aikaa perheeltä”, Mikko kertoo.

Jos sisälläolo ahdistaa, niin Kalliossa on helppo pujahtaa minne vain, vaikka leikkipuistoon. ”Lähiössäkin meillä oli puisto kodin lähellä. Ero on se, että täällä puistossa tapaa myös muita perheitä, ja vauvankin äiti tapaa aikuisia”, Rea kertoo. Myös sisäpiha on käytössä: ”Haaveena on viherpiha, mutta kyllä asfaltillakin voi keksiä monenlaista kivaa, vaikka väriliiduilla piirtely. Aiomme myös kaataa pihoja erottavan aidan, jotta eri talojen lapset voivat helposti leikkiä yhdessä. Taloyhtiön hallituksessa voi hyvin vaikuttaa pihan viihtyisyyteen. Polkupyörä-kärry-yhdistelmällä pyöräilee mukavasti 8 kilometrin matkoja mihin vaan, eli käytännössä kaikkialle Kehä I:n sisäpuolella.

 

Asumisväljyys (m²/hlö)