Edistyksellistä opiskelija-asumista Jätkäsaaressa

Teksti Alina Raiskila Kuvat Mari Mäkiö
  • Tervetuloa
  • 30.8.2014
  • 12:00-13:00
  • Välimerenkatu 5, Helsinki

9042,5 asuinneliötä, 400 opiskelijaa

HOAS Jätkäsaari on reilun neljänsadan opiskelijan koti Länsisatamaan kohoavalla uudella 17000 asukkaan asuinalueella. Suurin osa kiinteistön asunnoista on solu- tai kaverikämppiä, mutta vuokrattavana on myös yksiöitä tilavilla yhteiskeittiöillä. Poikkeuksellisen opiskelija-asuntolasta tekee yhteistilojen ja –toiminnan suuri määrä. ”Tässä talossa parasta on yhteisöllisyys. Jos jotain puuttuu sen voi lainata naapurista ja yhteisiä tapahtumia järjestetään viikoittain”, kertoo asukasaktiivi Joona Mörsky.

Yhteistilat on toteutettu Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:n, Demos Helsingin ja asukastoimikunnan yhteistyöllä. Nykyään asukastoiminta on täysin opiskelijoiden oman viitseliäisyyden varassa, mutta uupumisen merkkejä ei näy: talossa on mm. vireä leffatoimikunta ja viikoittaisia filmi-iltoja, kevätjuhlat ja syksyllä uusien asukkaiden tervetuloviikko.

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse eikä tässä talossa tarvitse lähteä kotiovea edemmäs fiksaamaan pyörää, nauttimaan brunssia kattoterassille tai pelaamaan erän bilistä. Jätkäbaari on soluhuoneen jatke, istumalihaksia voi verrytellä talon kuntosalilla ja futiksen MM-kisaotteluille hurrataan yhdessä Cinemasaaressa.

Yhteisöllisyys ei rajoitu asukastoimikuntaan, vaan näkyy aitona naapuruutena: ensimmäisten asukkaiden muuttaessa taloon pesutupa ei ollut vielä valmis. Joona veljineen päätti ostaa kahteen pekkaan pesukoneen, jota saivat käyttää myös koneettomat asukkaat. Talon Facebook-ryhmän kautta seitsemän eri naapuria kävi pesemässä vaatteensa heidän luonaan ennen pesutuvan aukeamista. Toimisiko tämä teidän taloyhtiössänne?

Tervetuloa tutustumaan HOAS Jätkäsaareen klo 12 alkavalla yhteistilojen kierroksella! Kierros kestää noin puoli tuntia ja jos osallistujia riittää, toinen kierros alkaa klo 12:30. Tapaamme osoitteessa Välimerenkatu 5 C.

Asumisväljyys (m²/hlö)