Helppoa asumista kimppakämpässä

Teksti Mia Malin Kuvat Mari Mäkiö
  • Tervetuloa
  • 30.8.2014
  • 14:00-16:30
  • Liisankatu 16 A 9, Helsinki

Satu Onnela asuu Kruununhaassa kymmenen asukkaan kimppakämpässä – lapsiperheenä. Nelihenkisellä perheellä on kuusi kämppistä, joilla kaikilla on käytössä omat huoneet sekä yhteinen keittiö, joka ajaa myös miniolohuoneen virkaa.

Kimppakotiin muuttaminen ei ollut perheelle sattumaa. ”Toivoimme kotiimme elämää, seuraa ja virikkeitä. Samalla halusimme melko ison kodin, mutta nautimme puuhastelusta samassa tilassa lasten kanssa.” Satu Onnela kertoo. ”Halusimme asua myös oikein vanhassa talossa. Yhtälöön ratkaisuksi sopi parhaiten tuttu, aikanaan kaveriporukasta muodostettu kimppakämppä, jossa sattui olemaan tilaa meille.”

”Kompaktius ja selkeys asumisessa miellyttää, ja ihanasti ylimääräinen tavara on alkanut karsiutua ympäriltä. Käyttämättömiä tiloja ei juurikaan ole. Kimppakämpän myötä on paljon yhteiskäyttöisiä esineitä, kuten kodinkoneet, keittiövälineet, jopa tandempyörä.”

Asumisessa parasta ovat kämppikset ja yhteisessä käytössä olevat kodin tarvikkeet. Myös vanha asunto korkeine huoneineen ja kauniine ikkunoineen on perheelle mieleen. Tärkeää asuinvalinnassa ovat myös lähiympäristö ja palvelut. Etenkin merenranta, joka tuo ympärille elämää, mutta myös rauhoittaa ja rentouttaa. Lisäksi kaunis ja rauhoittava vanha rakennuskanta koristeluineen ja puistikoineen rohkaisee ulkoilemaan.

”Täällä on kivijalkakauppojen runsas palvelutarjonta sekä runsaasti nähtävää ja tekemistä aikuisille ja lapsille kävelymatkan päässä” Onnela toteaa.

Perhe kehuu myös Kruununhakaa rauhallisena kaupunginosana, jolla on vahva paikallisidentiteetti.

Oman huoneen sisustamisessa on lähdetty siitä, että sekä rauhoittumiselle että aktiviteeteille tulee olla paikkansa. Kullakin on oma tila sängyn yhteydessä. Sohvan ympärille muodostunut olohuone ja ruokapöydän ympäristö on tarkoitettu seurusteluun, leikkeihin ja muihin askareisiin. Ne on erotettu kirjahyllyllä lasten puolesta. Parvet ja lueskelunurkka ovat rauhoittumisen paikkoja. Tavarat on ryhmitelty käyttötarkoituksen mukaan kirjahyllyihin ja vaatehuoneeseen. Keittiössä ja naapurissa seurustellaan ja katsotaan leffoja kämppisten kanssa.

Koska asumismessuilla kodista on esillä vain yksi huone, vierailijoita mahtuu maksimissaan viisi kerrallaan. Pyydämme siis innokkaita messuvieraita odottamaan kiltisti tilan vapautumista.

Asumisväljyys (m²/hlö)