Koti ei lopu seiniin

Teksti Ulla Oinonen Kuvat Ulla Oinonen
  • Tervetuloa
  • 31.8.2013
  • 15:00-17:00
  • Fleminginkatu 12 A 32, Helsinki

Asunto

Kahden asujan yksiössä asumisen muodostaa kokonaisuus. Ylimmässä kerroksessa avautuu näkymät kattojen ylle ja voi kätevästi tarkistaa onko yhteisellä pihalla menossa hyvä meininki. Ylin kerros tarjoaa myös kätevän pääsyn vintille, jonne viedään kausittain vaatteita säilöön. Näin omaan kotiin jää enemmän tilaa. Näppärien ja kekseliäiden ratkaisujen kautta on pieniinkin neliöihin saatu tilan tuntu. Vaaterekki ei vie tilaa lattialla, vaan se on viritetty kattoon sängyn yläpuolelle. Silityslauta mahtui jääkaapin taakse. Kun viettää 10 hengen illalliskutsut, voi tuolit lainata naapurilta.

Asuminen

Huonekalut ovat tässä kodissa monikäyttöisiä:  senkistä aukeaa tarjoilualusta, jossa voi tarjoilla vaikka alkupalat ja juomat ja keittiönpöydän saa suuremmaksi lisäosalla. Asuminen ei rajoitu omiin seiniin, sillä taloyhtiön yhteiselämää on elävöitetty facebook-ryhmän kautta. Yhteinen illanvietto on poikinut ideoita yhteisistä viininmaistajaisista, kun naapurustosta löytyikin viiniasiantuntija. Keittiöremontin ideointia auttoi, kun pääsi tutustumaan naapureiden samanlaisiin asuntoihin: piilossa ollut keittiökomero löytyi käyttöön juuri näin. Keittiötarkastajakin tilattiin kimpassa ja säästettiin matkapalkkioissa.

Kekseliäs kalliolainen lainaa tarvittavia työkaluja alakerran pyöräkorjaamosta ja pesulareissuihinkaan ei tarvitse autoa, kun matot jaksaa kantaa parin sadan metrin päähän. Asumisvalintaa helpottaa myös se, ettei autoa tarvitse, kun työpaikka on lähellä ja lähes kaikki vartin pyöräilymatkan päässä. Isompaan asuntoon ei tarvitse haaveilla, kun miettii mitä asioita oikeasti tarvitsee. Jos töitä tekee kuitenkin sohvalla, niin silloinhan työhuoneestakin tulisi vain se ylimääräinen huone.

Asumisväljyys (m²/hlö)