Arabian Loppukiri – Seniorien aktiivinen yhteisökoti

Teksti Anu Rask Kuvat Mari Mäkiö
  • Tervetuloa
  • 30.8.2014
  • 13:00-15:00
  • Arabiankatu 19, Helsinki

Yhdessä tekeminen luo yhteisöllisyyttä Arabianrannan Loppukirissä. Vuonna 2006 valmistunessa talossa eletään seniorivuosia aktiivisesti harrastaen. Kyseessä ei ole palvelutalo eikä vanhainkoti vaan yhteisö, jonka asukkaat sitoututuvat huolehtimaan päivittäisen aterian valmistamisesta sekä yhteistilojen siivouksesta. Yhteisiä tiloja on lähes 400 neliötä, mm. yhteiskeittiö ja ruokasali, pesula ja kaksi terassia. Talon viihtyisä vierashuone on erityismaininnan arvoinen. Siinä asukkaiden vieraat voivat majoittua mukavasti kylässä ollessaan. Noin seitsemänkymmenen asukkaan keski-ikä on 70 vuotta. Alaikäraja taloon muuttajille on 48 vuotta.

Loppukirissä järjestetään monipuolista harrastustoimintaa omin voimin. Yläkerran tilavissa sauna- ja liikuntatiloissa jumpataan ja joogataan sekä käydään hieronnassa. Talossa tapahtuu hengästyttävän paljon: teatteria, kirjoittajapiiri, käsitöitä, taidetta ja puutarhapalstan hoitoa nyt ainakin. Naapurit auttavat toinen toisiaan ja jopa talon huolto hoidetaan osin itse. Asukkaat esittelevät ylpeinä kaupungin siisteintä jätehuonetta. Ulkopuoliselle huone viestittää sitoutuneisuutta sekä rakkautta kotiyhteisöä kohtaan.

Esikuvana Loppukirille on toiminut tukholmalainen Färdknäppen. Suomessa taloyhtiö ja sen rakennusprojekti on uusi avaus keskustelussa seniorien vaihtoehtoisesta asumisesta. Talo on asukkaiden itsensä suunnittelema ja rakennuttama. Voi vain kuvitella, minkä verran määrätietoisuutta ja voimanponnistusta on tarvittu matkalla ideasta valmiiseen kerrostaloon. Urbaaneilla Asumismessuilla on tilaisuus kuulla projektin vaiheista asukkailta itseltään, sekä tutustua Suomessa ainutlaatuiseen asumismuotoon.

Loppukiri on osa Urbaanin asumisen pyöräretkeä. Kierros alkaa Starttikodilta klo 13 ja johtaa Arabian Loppukirin klo 13:45 kautta Kuusiluodolle klo 14:45.

Asumisväljyys (m²/hlö)